Бруцеллез - қауіпті ауру
Бруцеллез – болезнь коварная 29.05.2019

Әрине, көп адамдар «бруцеллез» деген терминді естіген немесе кездестірген. Бруцеллез - ауру жануарлардан адамға берілетін зоонозды инфекция, адам ағзасының мүшелері мен жүйелерінің бірнеше зақымдалуымен сипатталады.

Бірақ бұл жұқпалы аурудың алғашқы кезде қалай көрінетіні туралы аз адамдар білмейді. Симптомдар тізіміне мыналар жатады: бас ауруы, әлсіздік, шаршағыштық, тәбеттің болмауы, ұйқының бұзылуы, барлық лимфа түйіндерінің ұлғаюы және ауыруы (жатыр мойны мен өкпе), бауыр мен көкбауырдың кеңеюі.

Бруцелланың бактериясымен жұқтырған жануармен тікелей байланысуы сияқты қарапайым өмірлік факторлар, егер патогендік бактериялар жануарлардың өнімдерін жеген кезде зақымдалған теріге және шырышты қабыққа түссе, инфекцияға әкелуі мүмкін. Бұл пастерленбеген сүт, ірімшік, сүзбе, ауру малдың нашар қуырылған еті немесе бруцеллез қоздырғышы бар шаң бөлшектерін деммен жұту арқылы болуы мүмкін.

Сонымен қатар, сыртқы ортада бруцелла ұзақ уақыт өмір сүреді, мысалы, топырақта 100 күнге дейін немесе одан да көп, шаңда 44 тәулікке дейін, суда 6-150 күн, тұздалған етте 80-100 күн, ауа температурасы төмен бруцелла өміршеңдігін 160 күнге дейін немесе одан да көп жоғалтпаңыз. Құрғақ ортада бруцелла 90-95 градус температурада бір сағатта өледі, ал қайнау бірден бруцелланы өлтіреді.

Тиісті алдын алу шаралары орындалса, бруцеллезден аулақ болуға болады:

  • жануарлардың импорты мен экспорты, ветеринариялық-санитариялық ережелердің сақталуы, жыл сайын жануарлардың қан сарысуларына серологиялық сынақ жүргізу, жануарларды ветеринариялық мекемеде тіркеуге тұрақты бақылау жүргізу;
  • мал шаруашылығы өнімдерін сату мемлекеттік ветеринариялық қызметтің рұқсатымен және рұқсатымен ғана жүзеге асырылуы керек;
  • жануарларды сатып алуға, тасымалдауға және сатуға ветеринариялық ілеспе құжаттар болған жағдайда;
  • мал союға тек мамандандырылған мал сою пункттерінде, шаруашылықтың союына жол бермеу
  • жеке тұлғалардан сатып алынған шикі сүтті қолдануға жол бермеңіз.
  • ет сатып алғанда, ветеринариялық-санитариялық сараптаманы растайтын құжаттарды талап етуге;
  • Етті кішкене кесектерде кем дегенде бір сағат бойы термиялық өңдеумен пісіріңіз.
Әрине, жеке гигиена шараларын қатаң орындау. Осы нұсқауларды орындау бруцеллез инфекциясының алдын алуға көмектеседі.

Бұланды аудандық бөлімінің зертханашы-бактериолог

Республикалық мемлекеттік педагогикалық университетінің
«Ғылыми-техникалық орталық»
ғылыми-практикалық орталығындағы филиалы,
Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігі КККБТУ
Ақмола облысында Алпысбаева К.Р.